Buikdansen

Door buikdansen voel je je vrouwelijk, ontspannen en geaard en werk je oa. aan je techniek en muziekinterpretatie en leer je over de cultuur en geschiedenis van de dans.

voor je hart, lichaam en ziel

Kan je het makkelijk leren?

Buikdansen is voor iedereen! Mensen van jong tot oud, van dik tot dun; iedereen kan het leren. De één kiest ervoor om buikdans tot in de puntjes te leren, de ander ziet buikdans meer als een lekker uurtje ontspanning en beweging. En beide (of alles ertussen in) is goed!

Er zijn verschillende niveaus zoals basis, midden, gevorderden, Raqs Reda en Bellydance Flow.

Wist je dat je ook online kan meedoen? Elke les wordt hybride gegeven, er zijn leerlingen in de zaal maar ook leerlingen die tegelijk via Zoom vanuit hun woonkamer meedoen.

Buikdanslessen op het rooster - er zijn vijf verschillende soorten buikdanslessen te volgen vanuit de sfeervolle zaal EN online; vakkundig, laagdrempelig, inspirerend, leerzaam en gezellig.

Woensdagavond om 19:45 uur 

Wil je beginnen met buikdansen? Dan is dit de les die je moet hebben. Buikdansen is voor ieder die in contact wil komen met haar buikgevoel en die de vreugde van dans en muziek (samen met anderen) wilt ervaren.

Meenemen: kleding waarin je je fijn in kan bewegen, zoals een legging/wijde rok. Flesje water en een heupsjaaltje (mag gewoon eenvoudig zijn of met muntjes)

Door buikdansen voel je je vrouwelijk, ontspannen en geaard en werk je oa. aan je techniek en muziekinterpretatie en leer je over de cultuur en geschiedenis van de dans.

Woensdagavond om 20:50 uur 

Deze les is voor leerlingen die al de basis al redelijk onder de knie hebben en een uitdaging zoeken. In deze les behandelen we oa techniek, choreografie, improvisatie, stijlen en muziekinterpretatie. 

Meenemen: kleding waarin je je fijn in kan bewegen, zoals een legging/wijde rok. Flesje water en een heupsjaaltje.

Door buikdansen voel je je vrouwelijk, ontspannen en geaard en werk je oa. aan je techniek en muziekinterpretatie en leer je over de cultuur en geschiedenis van de dans.

Maandagavondavond om 19:45 uur  (in de dansszaal of via zoom)

Deze les is voor de gevorderde leerling – onderwerpen die in deze les aan bod komen zijn: stijlspecifieke bewegingen, folklore, stijlen, ritmes, attributen, muziekinterpretatie, choreografie, expressie, cultuur en geschiedenis.

Meenemen: danskleding, flesje water, heupsjaal. Soms dansen we met sluiers, stokken, zagat… lenen is mogelijk.

Door buikdansen voel je je vrouwelijk, ontspannen en geaard en werk je oa. aan je techniek en muziekinterpretatie en leer je over de cultuur en geschiedenis van de dans.

Donderdagavond om 20:15 – 21:15 uur 

Wil je vooral even weg uit je hoofd, je lekker voelen in je lichaam en genieten van het samendansen? Dan is dit de les die je moet hebben. Van een golvende flow, rustige techniekdrills, Noord-Afrikaanse heupbewegingen, tot hippe Dabke. Deze les is gegarandeerd een feestje!

Meenemen: kleding waarin je je fijn in kan bewegen, zoals een legging/wijde rok. Flesje water en een heupsjaaltje (mag gewoon eenvoudig zijn of met muntjes)

Maandagavond om 20:45 uur in de zaal of via Zoom.

De Reda Style lessen duren 30 minuten i.p.v een uur. Een kort en krachtige training die je perfect vanuit huis kan meedoen of achter je gevorderden les aan kan plakken.

Wil je een stevige fundering in de Oriëntaalse Dans dan is Reda stijl onmisbaar. Je leert meer over ruimtegebruik, je leert precies en ‘clean’ te dansen. Je leert hoe je regionale stijlen kan toepassen in de dans. Je leert legendarische choreografieën.

Deze les is voor alle niveaus! Al is enig lichaamsbewustzijn heel fijn.

Meenemen: legging/dansbroek, flesje water en eventueel sokjes of schoentjes.

hoe ziet het eruit in de originele setting..?

Buikdans met hart en ziel

 

Buikdans behoort tot de traditionele dansen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten en is vooral bekend via de Egyptische cultuur. Maar ze heeft een universele weerklank: ze wordt met veel liefde en inzet beoefend in bijna heel de wereld.

Het is een levende kunst die evolueert en verandert, die aanraakbaar en ook kwetsbaar is. Buikdans is niet te vangen in het strakke onderscheid tussen kunst en entertainment. Het is beide en tegelijk veel meer. Buikdans is spiritueel én commercieel, esthetisch en kitcherig, erotisch en politiek, emotioneel en abstract, aards en gesofisticeerd. Buikdans beweegt zich voortdurend op de grenzen van onze begrippen, ontsnapt aan vaste definities en vindt kracht in die speelse onbenoembaarheid. Buikdans is een dans van en voor vrouwen, afkomstig uit de onderbuik, het bekken, de baarmoeder. De dans beschrijft en begeleidt alle fases in het leven van een vrouw: van jong meisje tot oude oma. Buikdans is speels, vrolijk, rebels, krachtig, spiritueel, sensueel en sexy. Elke dans is een nieuwe mix van alle levensingrediënten in een perfect evenwicht tussen natuur en cultuur. Buikdans heeft een oeroude ziel die vandaag nog steeds leeft in de dans zelf en in het leven van ontelbaar veel vrouwen.

 

Wat typeert buikdans?

 

Buikdans wordt vooral gekenmerkt door de bewegingen van het bekken, torso en schouders. Vooral voor de heupen is er een schat aan ronde, golvende, ritmische, schuddende en trillende technieken. De armen omkaderen deze bewegingen, of voegen er vloeiende figuren aan toe. De focus ligt dus op het lichaam zelf, en niet zozeer op de verplaatsing in de ruimte. Belangrijk is de zogenaamde isolatie: niet alle bewegingen verlopen in hetzelfde ritme of in dezelfde richting. Het is alsof in de dans verschillende verhaallijnen tegelijkertijd worden opgebouwd, alsof verschillende lichaamsdelen en bewegingen elk hun eigen specifieke rol spelen in het geheel. Buikdans wordt traditioneel alleen gedanst. Er is veel ruimte voor improvisatie, al dan niet in dialoog met live muziek. Het is een erg communicatieve dans: de danseres laat zich zien en reageert op het publiek. Er bestaan geen ‘regels’, enkel tradities. Elke leraar, danseres of choreograaf kan nieuwe bewegingen of combinaties lanceren.

Deze tekst komt uit een artikel over buikdans door: Vera Van den Berghem in aangepaste versie verschenen in het boek ‘Dans Mondial’, Lannoo 2008

Waarom is dit goed voor je lichaam?

Buikdansen geeft je bewustwording van je (vrouwelijke) lichaam. In de lessen werken we aan het soepel maken van de spieren en het ontspannen en aarden van je lichaam. De muziek is vaak leidend, het lichaam visualiseert de muziek. Leana besteed in de lessen altijd aandacht aan verdieping en behoud connectie met de oorsprong van de dans. De bewegingen worden aangeleerd door middel van uitleg, nadoen, samen dansen, improvisatie en choreografie. Wat buikdans je kan brengen:

  • Versterking van houdingsspieren
  • Losmaken van vastzittende spieren
  • Verbetering van evenwicht
  • Verbetering van (spier)coördinatie en (spier)conditie
  • Indirecte versterking of ontspanning van de bekkenbodemspier
  • Zelfverzekerder voelen

Maar ook:

  • De muziek is prachtig
  • Ik leer over andere culturen
  • Bewegen op muziek
  • Gezellig met vrouwen onder elkaar
  • Ik heb geen danspartner nodig
  • Mijn houding wordt er beter van
  • Ik voel me er vrouwelijker en zelfverzekerder door